Praktikus tanácsok eladóknak

Praktikus tanácsok eladóknak:

 

 • Az ügyvédet általában a vevő választja. Ám erre nincsen semmilyen kötelező előírás vagy jogszabály. Viszont tekintettel arra, hogy az ügyvédi díjat a vevő fizeti, így leggyakrabban a vevő választja ki az okiratszerkesztő ügyvédet. Nem ritka azonban, hogy az eladó az általa ismert megbízható ügyvédhez ragaszkodik és így végül az eladó által javasolt ügyvédet bízza meg a vevő az ügylet lebonyolítására, az iratok elkészítésére. Körültekintő és alapos ügyvédre van szükségünk a lakásvásárláshoz illetve lakás eladáshoz, aki nagy tapasztalatokkal rendelkezik az ingatlanjog területén. Minden ügyvéd a jog szerteágazó rendszerében specializálódni kényszerül. Válasszunk olyan ügyvédet, akinek elsődleges szakterülete az ingatlanjog.
   
 • Azokban az esetekben, amikor mégis ragaszkodik a vevő a saját ügyvédjéhez, gyakori, hogy az eladó megbízza az általa választott ügyvédet a szerződéses iratok áttekintésére annak érdekében, hogy megbizonyosodjék, hogy az eladói érdekek is kellőképpen érvényesülnek-e az ingatlan eladása során. Forduljon tehát bátran ügyvédi segítségért akkor is, ha Ön eladó és ingatlanját értékesíteni kívánja.
   
 • Amennyiben nem egy összegben kerül a vételár megfizetésre, úgy javasolt minden
  esetben foglalót kikötni. Ennek általános mértéke a gyakorlatban 10%.

   
 • Soha ne mondjon le addig a tulajdonjogáról, míg a teljes vételárat meg nem kapta a vevőtől. Természetesen ez nem akadályozza a bejegyzési engedély ügyvédi letétbe történő elhelyezését, az ügylet földhivatali függőben tartását, ez általános és jól bevett mindennapos gyakorlat.
   
 • A vételárat legbiztonságosabb, ha banki átutalással fizeti meg a vevő, így nem tudja a készpénzes vételárat elhagyni és nem eshet tolvajok áldozatául sem. CSOK-os ügyleteknél egyébként jogszabályi előírás is, hogy a vételár legfeljebb 10%-a fizethető készpénzben, a többi kizárólag banki átutalással.
   
 • Fontos tudnia, hogy az energetikai tanúsítvány beszerzése az eladó feladata, így ingatlan eladás esetén már előre érdemes gondoskodnia az energetikai tanúsítvány elkészíttetéséről, hogy az már rendelkezésre állhasson az ingatlan meghirdetésekor.
   
 • Az eladónak át kell adnia az ingatlan kulcsaival együtt a lakáshoz tartozó társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, ház esetében alaprajzot, stb. Javaslom tehát ezek időben történő beszerzését is. Sok esetben a közös képviselők elektronikus úton át tudják küldeni a társasházi alapító okiratot, SZMSZ-t, házirendet.
   
 • Ingatlan eladása során birtokbaadáskor az eladónak be kell mutatnia a közművek igazolását arról, hogy nincsenek közműtartozások az ingatlanra vonatkozóan. Nem árt tehát erre is felkészülnie az eladónak. Ha már nem lakja az ingatlant, akkor akár hamarabb is beszerezheti ezeket a „nullás igazolásokat”, hiszen nincsen fogyasztás az ingatlanban.
   
 • Társasházi lakás esetében az eladónak be kell mutatnia a közös képviselő igazolását is arról, hogy nincsen közös költség tartozás az ingatlanon.

Szeretné eladni ingatlanát? Együtt könyebb!! Keressen bennünket! 06-70-433-3506

 

 

 

Gesztenye Ingatlan

    5000 Szolnok, Kossuth Tér
    +36 70 433-3506
    gesztenyeingatlan777@gmail.com

Eladó ingatlanja van,
vagy épp ingatlant keres?

Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése
Családi ház
Téglalakás
Társasház
Üzlethelyiség
Építési telek
Panellakás
Tanya
Szálloda, panzió
Iroda egyéb
Telephely
Ikerház
Nyaraló
Bemutatóterem
Iroda családi házban
Garázs
Tó, halastó
Iparterület
Irodaház
Mezőgazdasági terület
Birtok
Raktár
Villa, kastély, kúria
Rezidencia
Gazdasági épület
Kert, gyümölcsös